Experiment Miniliedjes


Hoe beïnlvoeden tekst en muziek elkaar in een lied? Docenten, muziektherapeuten, voorlichters, componisten en muzikanten zouden er veel aan kunnen hebben als ze dat wisten. Daarom wijd ik mijn promotie-onderzoek aan die vraag en ontwierp ik dit experiment.

Als u eraan deelneemt beluistert u een aantal zeer korte liedjes (ongeveer 10 seconden lang) en na elk lied beantwoordt u een paar vragen over uw beleving ervan.

Als u op de link hieronder klikt, kunt u deelnemen. Hopelijk doet u dat. Het kost ongeveer 20 á 25  minuten van uw tijd.

Bij voorbaat dank.

 

Yke Schotanus

Promovendus, Universiteit Utrecht

 

 

Welkom bij het experiment Miniliedjes,

 

Fijn dat u deelneemt. Ik ben er enorm mee geholpen.

Als u straks doorklikt, komt u 27 keer een virtuele 'play'-knop tegen om een geluidsbestand af te spelen. Als u daarop klikt hoort u een eenregelig lied met een korte piano-intro, gemiddeld zo'n vijftien seconden lang. Vervolgens kunt u op een schaal van 1 tot 7 aangeven in hoeverre u het eens bent met een paar uitspraken over dat minilied.

Vooraf stel ik u nog een paar vragen over uw leeftijd, geslacht en moedertaal, en tussendoor een blok vragen over uw muzikale en literaire ervaring. Allemaal factoren waarvan bekend is dat ze uw reacties op de liedjes kunnen beantwoorden en die ik dus mee moet nemen in mijn analyse. Helemaal aan het eind van de enquête is er ruimte voor opmerkingen.

Het experiment duurt ongeveer een half uur. Mocht u het tussentijds willen onderbreken dan kunt u onderin het scherm 'hervat later' aanklikken. Uw antwoorden worden dan opgeslagen en u kunt op een ander moment verder gaan waar u gebleven was. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mij bereiken via onderstaand emailadres.  

Ik wens u veel plezier met het experiment.

 

Yke Schotanus

Promovendus, Universiteit Utrecht

schotschrift.teksten@planet.nl